Ga naar hoofdinhoud

Klachten in de bekkenregio komen regelmatig voor. U kunt dan denken aan pijn in de lage rug, de heupgewrichten, de buik of de bekkenregio zelf. Naast pijn in deze regio’s, kunnen er bijvoorbeeld problemen ontstaan met plassen, de ontlasting of geslachtsgemeenschap. Bekkenbodemproblemen blijken ook regelmatig aanwezig te zijn bij (top)sporters. Ze worden echter niet gemakkelijk (h)erkend. Deze verborgen bekken(bodem)disfuncties onder sporters kunnen zowel oorzaak als gevolg zijn van bijvoorbeeld lies-, hamstring- of heupklachten.

De bekkenfysiotherapeut richt haar behandeling onder andere op deze problemen. Voor uitgebreide informatie hierover, klikt u op de volgende link: Bekkenfysiotherapie.

Oorzaken en symptomen van bekken-, heup- en liesklachten

De meest voorkomende gewrichtsproblemen in de bekkenregio, komen voor aan het heupgewricht. De heup is een uitermate belangrijk gewricht om goed te kunnen bewegen voor bijvoorbeeld wandelen of hardlopen, en kenmerkt zich bij problemen vaak door pijn in de lies. Echter, liespijn kan uiteraard ook door een andere oorzaak komen dan de heup, zoals bijvoorbeeld door een (sport-)blessure aan de liesspieren of het schaambeen.

Andere oorzaken van heup- of liesklachten kunnen zijn:

  • Overbelasting
  • Artrose
  • Slijmbeursontsteking
  • Ongeval of trauma
  • Plotselinge krachts- of activiteitentoename
  • Plotseling aanzetten of van richting veranderen
  • Instabiliteit gewrichten

Doordat verschillende onderzoeken bovenstaande bevestigen, wordt fysiotherapie voor heup- en knieartrose per 2018 weer vergoed vanuit de basisverzekering! Ook zonder aanvullende verzekering komt u hiervoor dus in aanmerking voor vergoeding.

Behandeling bekken-, heup- en liesklachten

Als heupklachten het gevolg zijn van ernstige slijtage bestaat er de mogelijkheid de heup door een heupprothese te vervangen. Echter, zowel fysiotherapie als manuele therapie zijn bewezen effectief gebleken als behandeling van heupartrose. De beschadiging van het kraakbeen is niet meer terug te draaien, maar klachten kunnen wel worden gereduceerd of zelfs volledig verdwijnen. Dit gebeurt door het verhogen van de mobiliteit en spierkracht rondom het heupgewricht, en het doseren i.c.m. het hierna geleidelijk aan verhogen van belastingen middels leefstijladviezen.

Bekken-, heup- en liesklachten specialist in Sprundel

Bij de specialisten van FysioFit Sprundel kunt u terecht voor bekken-, heup- en liesklachten. Wij geloven dat ieder mens uniek is en daarom iedere klacht ook een specifieke aanpak vereist. Blijf niet lopen met bekken-, heup- of liesklachten. Onze specialisten behandelen uw klachten op een veilige en effectieve manier.

Meer informatie over bekken-, heup- en liesklachten?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Heeft u nog specifieke vragen over uw klachten? Neem dan gerust contact met ons op via 0165 – 385604, mail ons op info@fysiofitsprundel.nl of gebruik ons contactformulier! Wij helpen u graag!