Wat is bekkenfysiotherapie?
De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, heupgewrichten, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen en vrouwen als kinderen zijn. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan leidt dat regelmatig tot o.m. de volgende problemen:
- Ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
- Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten, veel te vaak plassen.
- Moeizaam plassen of kwijt kunnen van ontlasting, obstipatie.
- Klachten door lichte tot matige verzakkingen van blaas, baarmoeder en / of darmen.
- Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen.
- Seksuele problemen, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem.
Waarvoor kunt u ook terecht bij een bekkenfysiotherapeut?
- Voor en na operaties in de onderbuik (gynaecologische, urologische en colorectale operaties)
- Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling
- Individuele zwangerschapsbegeleiding
- Bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling
- Bekken(bodem)klachten bij sporters
Bekkenbodemdisfuncties bij sporters
Bekkenbodemdisfuncties blijken regelmatig aanwezig te zijn bij (top)sporters. Ze worden echter niet gemakkelijk (h)erkend. Deze vaak verborgen bekken(bodem)disfuncties onder sporters kunnen zowel oorzaak als gevolg zijn van bijvoorbeeld lies-, hamstring- of heupklachten. Sporten waarbij de bekkenbodem juist meer spanning vertoont en dus overactiever wordt, zijn sporten waarbij veel aanspraak moet worden gedaan op balans en evenwicht: turnen, ballet, hardlopen, trampolinespringen, gewichtheffen en paardrijden. Voor het bewaren van de balans en het opvangen van de toegenomen buikdruk is de bekkenbodem vele malen actiever en kan dit mogelijk tot een te gespannen bekkenbodem leiden. Dit laatste kan weer andere problemen geven.
De behandeling
Na een uitgebreide anamnese (intakegesprek) wordt afhankelijk van de klachten een (totaal) lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Regelmatig is ook inwendig onderzoek nodig, waarvoor u altijd vooraf uitvoerig geïnformeerd wordt en dit met u overlegd wordt. Alleen een geregistreerde bekkenfysiotherapeut mag dit doen, en zal dit nooit zonder uw toestemming uitvoeren. Afhankelijk van de klachten bestaat de behandeling uit het leren herkennen, trainen en ontspannen van de bekkenbodemspieren, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, toiletadvies en stabiliteitsoefeningen. Inwendige behandeling kan bestaan uit triggerpointrelease, myofeedback, elektrostimulatie en vaginale of rectale ballontraining.
Bekkenfysiotherapie in Sprundel
Voor bekkenfysiotherapie in Sprundel kunt u terecht bij Nicoline. Ze werkt intensief samen met verloskundigen, gynaecologen en urologen uit de gehele regio. Eén van haar aandachtspunten is bekkenklachten bij (top)sporters.
Meer informatie over bekkenfysiotherapie?
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Heeft u nog specifieke vragen over uw klachten? Neem dan gerust contact met ons op via 0165 – 385604, mail ons op info@fysiofitsprundel.nl of gebruik ons contactformulier! Wij helpen u graag!