Ga naar hoofdinhoud

Het hebben of overleven van kanker heeft vele gevolgen. Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van deze klachten tijdens en na de ziekte. Men kan dan denken aan spanningsklachten, pijn, fibrose, stug littekenweefsel, huidveranderingen, contracturen, verminderde beweeglijkheid, een veranderd lichaamsbeeld, verminderde spierkracht, conditieverlies, spanning, ademhalingsproblemen, lymfeoedeem en vermoeidheid. Deze klachten hebben vaak een lichamelijke en geestelijke component, die elkaar kunnen beïnvloeden.

Oncologiefysiotherapie richt zich op behandeling van mensen met kanker en dan op de gevolgen van de ziekte zelf en van de medische behandelingen daarvoor. Dit kan zowel in de behandelfase, de herstelfase, de palliatieve fase als in de terminale fase. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Daaruit blijkt dat fysiotherapie en met name bewegen een positieve invloed heeft op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces of het sportveld

Fysiotherapie voor mensen met kanker vraagt om specialistische kennis en ervaring bij de fysiotherapeut. Hiervoor is de specialisatieopleiding “Oncologiefysiotherapie” gevolgd van een aantal jaren.

Om de kwaliteit van oncologische fysiotherapiebehandeling te waarborgen, is FysioFit Sprundel aangesloten bij FyNeOn: Het Fysiotherapie Netwerk Oncologie. Dit is een netwerk van oncologiefysiotherapeuten, die samen streven naar kwalitatief hoogwaardige zorg voor mensen met een oncologische aandoening en/of de gevolgen hiervan in alle fasen van deze ziekte.

Nicoline is onze oncologiefysiotherapeute, en helpt u graag.